sreda 7. avgust, 14.00

repa 10 letŽe deseto leto zapored se na Pomurskem poletnem festivalu lahko izkažete na tekmovanju v kuhanju klasične prekmurske specialitete bujte repe. Ta je bila nekoč obvezna jed v času kolin, ki so jo poleg ostalih dodatkov skuhali iz dveh glavnih sestavin: mesnatih svežih  svinjskih kosti in prosene kaše. Jed je kulinarična posebnost prav zato, ker je tesno povezana s kolinami in je bila na jedilniku za kosilo ali večerjo na dan kolin, pa še kakšen dan ali dva pozneje. Včasih je morala biti bujta repa čim bolj zabeljena, torej mastna. Zato so za pripravo uporabljali svinjsko mast, zaseko, lahko tudi kislo smetano in ponekod celo bučno
olje. Izročilo pravi, da je veljalo posebno pravilo – iz bujte repe se namreč ni smelo kaditi – manj ko se je iz nje kadilo, bolj je bila mastna in s tem toliko boljša.
Ne zamudite priložnosti! Dokažite, da prav vi skuhate najboljšo bujto repo in osvojite »zlato kihanico«.

Recept za bujto repo

1 kg kisle repe
70 dag mesnatih svinjskih kosti in mesa
1 dl prebrane oprane prosene kaše
4 žlice masti
5 žlic gladke moke
1 čebula, nekaj zrn popra
3 stroki strtega česna, lovorjev list
1 žlička mlete rdeče paprike
sol

Meso in kosti damo kuhat v mrzlo vodo. Ko zavrejo, naj se kuhajo počasi še pol ure. Nato dodamo kislo repo, po potrebi prilijemo vodo in na zmerni temperaturi kuhamo še kakšno uro. Proti koncu kuhanja dodamo oprano proseno kašo. Jedi ne mešamo, ker mora kaša ostati na vrhu. V jed med kuhanjem dodamo lovor, poper, narezano čebulo in česen. Iz masti in moke naredimo prežganje in žličko mlete rdeče paprike. Prežganje gosto razkuhamo in z njim zgostimo repo.

Po receptih polanskih gospodinj

Zmagovalne ekipe v tekmovanju v kuhanju bujte repe:
2010 Zvezde kuharstva
2011 Društvo vinogradnikov Velika Polana
2012 Trgovina Mavrica
2013 Jenamena
2014 Jenamena
2015 Polanski Pücki
2016 Bakardi Boys
2017 Bakardi Boys
2018 Društvo vinogradnikov Velika Polana