sreda 2. avgust, 14.00

 

Kuharsko tekmovanje v
Guinnessovi
svetovni
prestolnici bujte repe

repa-pokalŽe osmo leto zapored se na Pomurskem poletnem festivalu lahko izkažete na tekmovanju v kuhanju klasične prekmurske specialitete bujte repe. Ta je bila nekoč obvezna jed v času kolin, ki so jo poleg ostalih dodatkov skuhali iz dveh glavnih sestavin: mesnatih svežih svinjskih kosti in prosene kaše. Jed je kulinarična posebnost prav zato, ker je tesno povezana s kolinami in je bila na jedilniku za kosilo ali večerjo na dan kolin, pa še kakšen dan ali dva pozneje. Včasih je morala biti bujta repa čim bolj zabeljena, torej mastna. Zato so za pripravo uporabljali svinjsko mast, zaseko, lahko tudi kislo smetano in ponekod celo bučno olje. Izročilo pravi, da je veljalo posebno pravilo – iz bujte repe se namreč ni smelo kaditi – manj ko se je iz nje kadilo, bolj je bila mastna in s tem toliko boljša. Ne zamudite priložnosti! Dokažite, da prav vi skuhate najboljšo bujto repo in osvojite »zlato kihanico«. Pravila, pogoji in prijavnica za sodelovanje na tekmovanju v kuhanju bujte repe na www.strk.si ali v TIC Štrk.guiness

 

DELI
Prejšnji članekKmečka olimpijada
Naslednji članekProgram PPF 2017