25 let z Ansamblom Štrk | jubilejni koncert z gosti

Zgodba ansambla Štrk se je pričela davnega leta 1994, prva zasedba pa je štela šest članov. S pevcem Darkom Keglom so izdali prvo zgoščenko (in takrat še kaseto). Poleg izvrstnih inštrumentalistov so skozi leta imeli priložnost sodelovanja z odličnimi pevkami. Vika Kolarič je zamenjala Darka, nato sta peli še Maja Oderlap in Nataša Janžek. V novi, pomlajeni  zasedbi, pa prepeva Vanja Fekonja. Ansambel Štrk je do danes izdal 7 albumov. Štrki svoje pesmi redno predstavljajo na različnih festivalih. Lahko se pohvalijo z velikim številom nagrad in priznanj iz Števerjana, Festivala narečnih popevk, festivala Slovenska polka in valček, iz Ptujskega festivala …

Ansambel izvaja glasbo za vse priložnosti, repertoar zajema zelo široko paleto različnih stilov glasbe. Izkušnje so si nabirali širom po Sloveniji in v tujini (Avstrija, Nemčija, Italija …). Izvirnost ansambla je v njegovem stilu, saj skladbe opevajo pokrajino ob Muri in življenje ljudi, ki tukaj živijo, pa tudi swingovski vložki veselih polk, v aranžmaju Vinka Štrucla, enega glavnih zunanjih sodelavcev ansambla Štrk. Ansambel Štrk je do zdaj izdal sedem kaset oz. zgoščenk, posnel veliko videospotov. Videospot za pesem Želim si želim že krepko presega milijon in pol ogledov na YouTube. Polka Jurka šmarnica klinton je rdeča nit njihovega 25-letnega delovanja in je posneta že v treh različnih verzija, v kratkem pa bo izšla še s podlago pihalnega orkestra.

Štrkova noč, nastopajoči z ansamblom nastopili: Belmura, Hermina Violina, Maja Oderlap, Mladi Pomurci, Opoj, Pihalni orkester Kulturnega društva Ivan Kaučič iz  Ljutomera, Štirje kovači, Upanje, Vražji muzikanti. Na glasbene ritme vseh izvajalcev bodo zaplesali člani folklorne skupine Kulturnega društva Miško Kranjec Velika Polana in Kulturno umetniškega društva Beltinci.

Ansambel Štrk

Zgodba ansambla Štrk se je pričela davnega leta 1994, prva zasedba pa je štela šest članov. S pevcem Darkom Keglom smo izdali prvo zgoščenko (in takrat še kaseto). Poleg izvrstnih inštrumentalistov smo skozi leta imeli priložnost sodelovanja z odličnimi pevkami. Vika Kolarič je zamenjala Darka, nato sta peli še Maja Oderlap in Nataša Janžek. V novi, pomlajeni zasedbi, pa prepeva Vanja Fekonja.

Ansambel Štrk je do danes izdal 7 albumov

Štrki svoje pesmi redno predstavljamo na različnih festivalih. Lahko se pohvalimo z velikim številom nagrad in priznanj iz Števerjana, Festivala narečnih popevk, festivala Slovenska polka in valček, iz Ptujskega festivala in še bi lahko naštevali. Izvirnost ansambla so skladbe, ki opevajo pokrajino ob Muri in življenje ljudi, ki tukaj živijo.

Izvajamo glasbo za vse priložnosti (vrtne veselice, poroke, maturantski plesi, razni elitni plesi, letni zaključki firm…). Naš repertoar zajema zelo široko paleto različnih stilov glasbe, kar je odvisno od vrste in kraja prireditve. Izkušnje smo si nabirali širom po Sloveniji in tujini (Avstrija, Nemčija, Italija…).

Izvirnost ansambla je v svojem stilu, saj naše skladbe opevajo pokrajino ob Muri in življenje ljudi, ki tukaj živijo, pa tudi swingovski vložki veselih polk, katere je aranžiral Vinko Štrucl, ki je bil eden glavnih zunanjih sodelavcev ansambla Štrk.

Ansambel Štrk je do zdaj izdal šest (7) kaset oz. zgoščenk. 

Posneli smo veliko videospotov in videospot za pesem Želim si želim že krepko presega milijon in pol ogledov na YouTube.  Polka Jurka šmarnica klinton pa je rdeča nit vseh 25 let delovanja in je posneta že v treh različnih verzija, v kratkem pa bo izšla še s podlago pihalnega orkestra.

Ena zadnja stvaritev sta videospota Stari jager, ki ga je vodja ansambla Milan Lebar posvetil svojemu očetu, ki v videospotu za omenjeno pesem igra glavno vlogo in pa videospot Ko hiša po kruhu diši.

Svojo kvaliteto smo dokazovali tudi na nekaterih festivalih slovenske narodno-zabavne in zabavne glasbe in dosegli lepe uspehe in priznanja.

PIHALNI ORKESTER KD IVAN KAUČIČ LJUTOMER

Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer je bil ustanovljen leta 1922 in je deloval tudi med vojno. V vseh teh letih delovanja je redno gostoval v tujih državah, se povezoval z drugimi orkestri, izvedel več samostojnih koncertov, se udeležil tekmovalnih prireditev in prejel kar nekaj priznanj. Orkester danes šteje nad 50 članov. Ti izvajajo skladbe različnih izvajalcev, domačih in tujih, od rocka pa vse do melodij znanih polk in valčkov.

OKTET BELMURA

Začetki delovanja moškega okteta Belmura segajo v leto 2000, ko se je nekaj pevskih navdušencev odločilo, da bodo malo bolj »resno« peli. Ustanovili so pevsko skupino Glas goric, ki je delovala pod okriljem Vinogradniškega društva Velika Polana. V letu 2004 je vzklila ideja, da bi pevci ustanovili svoje društvo. In tako je bilo ustanovljeno Pevsko društvo Oktet Belmura ali skrajšano Oktet Belmura. Pevci okteta prihajamo iz občin Velika Polana in Črenšovci. Trenutna sestava okteta šteje devet članov. Naš strokovni vodja pa je Denis Zver. V svojem repertoarju imamo ljudske, narodne, zabavne, dalmatinske in komorne pesmi. Vsako leto priredimo letni koncert, udeležujemo se pevskih revij, sodelujemo na proslavah ter pojemo ob raznih slovesnostih in obletnicah.

VRAŽJI MUZIKANTI

Vražji muzikanti so mlad ansambel na slovenski glasbeni sceni, ki obeta zelo veliko. So prejemniki več kot 12 nagrad na slovenskih glasbenih festivalih, ob koncu lanskega leta pa je del “vražje družine” postala tudi odlična pevka Saša Zamernik. Ženska z izjemnim vokalom in vražjim stasom. V novi, še boljši in še lepši zasedbi zdaj drvijo novim izzivom in uspehom naproti. Z valčkom Misel nate ne zaspi so se predstavili v finalu letošnjega festivala Slovenska polka in valček zmagali, prav tako pa so začeli sodelovati z enim najuspešnejših slovenskih glasbenih producentov Raayem, s katerim že ustvarjajo nove uspešnice.

UPANJE

Poznamo se že od otroštva, saj smo sosedje in dobri prijatelji, le da nekoč še nismo vedeli, da bomo čez nekaj let skupaj godli, peli in igrali ter razveseljevali ljudi ob različni priložnostih. Nadeli smo si ime Ansambel Upanje, saj trdno upamo v naš uspeh in v to, da bi nas ljudje nekoč sprejeli za svoje, in seveda, ker “Upanje umre zadnje”!🙂 Prihajamo iz okolice Ptuja, natančneje iz vasi Zagojiči v občini Gorišnica. Začeli smo kot tričlanska fantovska zasedba, a ker na naših nastopih poleg narodne izvajamo tudi zabavno glasbo, je želja po izvajanju kvalitetnejše zabavne glasbe prinesla potrebo po dodatnem članu bobnarju, zato smo k sebi povabili še  četrtega člana. Najbolj nas povezuje ljubezen do narodno-zabavne in zabavne glasbe ter večglasnega fantovskega petja.

OPOJ

Ansambel Opoj smo 4 članska fatovska skupina. Začetki ansambla segajo v leto 2013, ko se je naša pot začela kot trio zasedba, ki se je kasneje povečala še za enega člana. Stremimo k izvajanju kvalitetne glasbe in štiri glasnega petja.  Naš cilj je ustvarjanje lastnih skladb, za katere poskušamo glasbo in besedila ustvarjati sami. Fantje uživamo v glasbi in s ponosom ohranjamo slovensko kulturno dediščino, med seboj pa nas vežejo tudi pristne prijateljske vezi. Sedež ansambla imamo v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Lansko leto smo praznovali 5 let obstoja, kar smo obeležili z izdajo prvega CD-ja in koncertom Opojen večer.

MLADI POMURCI

Člani prihajajo iz Pomurske regije. Igrajo narodnozabavno, zabavno in tujo glasbo z namenom širjenja veselega duha med poslušalci. Na nastopih velikokrat zapojejo brez instrumentov, saj gojijo izvrstno štiriglasno petje. Člani ansambla : David Duh, Matej Škrlec, Tamara Duh, Kristjan Furman in Blaž Hameršak. Njihov repertoar igranja je zelo raznovrsten. Večinoma izvajajo slovensko narodnozabavno glasbo in ljudske pesmi naših babic in dedkov. Za popestritev dodajo še kakšne znane dalmatinske oz. tuje pesmi. Navdih za izvajanje te zvrsti so nekateri dobili že v otroštvu od prepevanja starih staršev, medtem, ko so se drugi člani s to zvrstjo spoznali, mogoče malo kasneje, preko mnogoštevilnih ansamblov oz. skupin na narodnozabavni sceni. Nastopajo na veselicah, porokah, raznih obletnicah (praznovanje Abrahama ….), kulturnih prireditvah…
Kot izvrstni pevci velikokrat nastopajo tudi a capella.

MAJA ODERLAP

Maja Oderlap se je rodila 16. maja v Slovenj Gradcu. Svoja otroška in najstniška leta je preživljala v Plešivcu, majhni vasici nekaj kilometrov stran od Velenja. Že od rosnih let je golija ljubezen do glasbe in oderskega nastopanja. S 16-imi leti je dobila povabilo v prvi ansambel Letni časi, leto kasneje se je pridružila ansamblu Roberta Goličnika, v študijskih letih pa je sodelovala tudi s prleškim ansamblom Štrk. Dvakrat je uspešno nastopila na Festivalu narečnih popevk v Mariboru, pa na festivalu Fens v Kopru, sodelovala z Brendijem in njegovimi barabami, s skupino Pop design, Pihalnim orkestrom Zarja Šoštanj ter nastopila na mnogih drugih odmevnih dogodkih, ter na radijskih in televizijskih oddajah. V Mariboru je uspešno zaključila študij ekonomije, a glasba ter televizija sta bili vedno njeni največji ljubezni. Poleg glasbenega udejstvovanja je svojo televizijsko pot začela na regionalni televiziji VTV Velenje, danes je urednica in voditeljica televizije Veseljak. Z glasom pa razveseljuje tudi radijske poslušalce radia Veseljak in radia Velenje. Maja svojega občinstva nikoli ne pusti ravnodušnega: s svojo preprostostjo in dostopnostjo navdušuje kot voditeljica in kot pevka. Za pravo zabavo poskrbi kot solistka ali v sodelovanju z njeno spremljevalno skupino – Power band.

ŠTIRJE KOVAČI

Tako mladi kot starejši dobro poznamo ansambel Štirje kovači. Mnogi ansambli jim lahko zavidajo ob njihovem visokem jubileju, 60 let delovanja. Ni veselice brez njihovih pesmi kot so Kam le čas bežiNa pavrihRženova TinkaOb potoku, mnoge druge, ter Mala solzica. Zgodovina ansambla Štirje kovači seže daleč v leto 1954, ko so se prvič pojavili na glasbeni sceni, čeprav so nekateri člani igrali že prej. Kot kvintet so začeli delovati 1972 leta, ko se jim je tudi pridružila Hermina Šegovc. Zanimiv je podatek, da so prvo oddajo na radiu posneli davnega l. 1955, deset let kasneje pa svojo prvo malo LP ploščo, za katero so morali trdo delati. Izdali so več kot 43 plošč in zgoščenk, ter prepotovali skoraj cel svet. Franc Šegovc je napisal veliko pesmi za ansambel Štirje kovači, skupaj pa jih je napisal preko 700. Sodelovali so z mnogimi pevci, humoristi in izvajalci. Na moj komentar, da gospa Hermina poje v ansamblu Štirje kovači že 42 let, me je ta nasmejala, ko je dejala, da je pela že enajst let prej, samo da njen mož to ni vedel. V zakonu sta 53 let kot najboljša prijatelja. Vedno sta se zanašala eden na drugega ter delal skupaj za svojo drugo družino, ansambel Štirje kovači. Čeprav so tudi nad ansamblom včasih prišli težki oblaki, so kot velika družina probleme reševali skupaj in tako je še danes. Z vsemi bivšimi in sedanjimi člani se še vedno družijo in prijateljujejo. Velika zahvala  gre tudi soprogam članov, za njihovo podporo in razumevanje.